Siirry sisältöön

SYZYGY – valokuvakeskus NYKYAJASSA 5.6.-5.7.2021

SYZYGY - Spatial cuts and merging orbits -näyttely on valokuvataiteellinen tutkielma, joka kyseenalaistaa ja uudelleenarvioi valokuvataiteen tekniset keinot, taiteellisen laadun, kulttuurillisen käsityksen ja lopulta sen rajat. Hyödyntämällä valokuvauksen melko kyseenalaista mainetta todellisuuden täsmällisenä dokumentaationa, Apollon Glykas ja Ilias Sipsas ovat toteuttaneet kokonaisen erikoisten olentojen, uusien päämäärien ja tilallisten sovitelmien maailman.

Zoe Kalfa, taidehistorian maisteri

Apollonas Glykas (s.1983) opiskeli valokuvausta Leica akatemiassa ja valmistui Ateenan kuvataidekoulusta vuonna 2011. Hänen työskentely kattaa kuvanveiston, installaation, maalauksen ja valokuvauksen. Hän on toiminut valokuvaajana vuodesta 2000 ja opettanut piirtämistä ja maalausta vuodesta 2010. Hän on myös kehittänyt installaatioiden tekemistä tehtyään yhteistyötä arkkitehtitoimistojen kanssa. Hänen teoksiaan on ollut esillä sekä Kreikassa että ulkomailla ja hän on saanut useita palkintoja: National Post Bank (2009), Panathinaikos FC (2010), IOAS Institute for Road Safety (2010), Hellenic Railways Organisation (OSE), jonka Code Rail Art  -palkintotyö on pysyvästi esillä Ateenan keskusrautatieasemalla (2017), ARTWORKS, Stavros Niarchos Foundation Artist Fellowship Program (2020).

Glykas työskentelee ajan yhdistämisen ehdoilla, joka johdattelee jonkinlaiseen tulevaisuuden arkeologiaan. Hän on erityisen kiinnostunut tuntemattomissa yhteyksissä olevista odottamattomista kohtaamisista, jotka ovat hänelle viestejä menneisyydestä. Tunnistamattomat, luonnolliseen tilaan jätetyt muodot, värit jne., jotka näyttävät antenneilta, käsivarsilta, putkilta tai jalansijoilta, luovat kuville kehykset. Kehykset puolestaan toimivat teosten veistoksellisina elementteinä.

Ilias Sipsas (s. 1981) on opiskellut Tinoksen kuvataidekoulussa 2005-2008 ja oli George Lappasin kuvanveisto-osastolla Ateenan kuvataidekoulussa 2008-2016. Vuonna 2012 hän suoritti Erasmus vaihto-opiskelun ArtEZ kuvataideakatemiassa Alankomaissa. Greek Ministry of the Aegean palkitsi hänet muotoilupalkinnolla vuonna 2016. Hän on työskennellyt useilla Kreikan kulttuuriministeriön arkeologisilla kaivausalueilla huolto ja restaurointiprojekteissa. Hän on ottanut osaa useisiin yhteisnäyttelyihin ja viimeksi hän teki yksityisnäyttelyn ”Terra Lumina” Gianna Grammatopouloun Expression galleriassa Ateenassa 2020.

Sipsas tekee tutkimustensa tuloksena sarjoja, joissa hän visuaalisesti tulkitsee ajan kasautumista materiaan. Tällä hän luo dialektiikkaa koskien aikaa yleensä. Hän tähtää hetken löytämiseen jossa menneisyys ja tulevaisuus voivat kohdata ja kehittyä rinnakkain. Käyttämällä keräämänsä negatiivien kokoelmaa pimiössään, hän pyrkii muuttamaan valokuvan tekemisen tavanomaiset tavat. Veistämällä negatiiveja hän tutkii sekä valokuvan syvyyden että pinnan toisiinsa liittyvää suhdetta näkyvä/näkymätön -yhteyden veistoksellisena vastineena.

SYZYGY - Spatial cuts and merging orbits -näyttely

5.6. – 5.7.2021
Valokuvakeskus Nykyaika
Kauppakatu 14, Tampere

Näyttelyn kuraattori on Ateenassa asuva suomalainen kuvataiteen maisteri Sebastian Boulter

sebastianboulter@gmail.com
041 755 79 20

Näyttelyä on tukenut Suomen Kreikan ystävien liitto ry.