Siirry sisältöön

Kreikan kielen kansainvälinen päivä 9.2.

International Day of the greek language (February 9, 2023)

Katso video / Stephenin puhe tekstinä: Kreikan kielen kansainvälinen päivä.


Minun nimeni on Stephen Evans ja olen Tampereen Suomi-Kreikka yhdistyksen uusi puheenjohtaja. Samalla haluan Teille toivottaa Hyvää kansainvälistä kreikan kielen päivää! Vuonna 2017 käynnistetty kansainvälinen kreikan kielen päivä 9. helmikuuta juhlii kreikan kielen keskeistä roolia maailmankulttuurin kehityksessä. Tämä päivä korostaa kreikan kielen poikkeuksellista roolia lukutaidon, tieteen, filosofian ja kulttuurin maailmanlaajuisessa kehityksessä.

Erityisesti Tampereella haluan toivottaa onnea (In bocca al lupo) paikallisille nykykreikan opettajillemme Evi Kotikselle (Tampere) ja Sofia Karakostalle (Nokia). Tänä vuonna sekä Kreikka että Suomi ovat lumen peitossa ja pukeutuneet valkoiseen, mutta Suomessa on mustia pilviä horisontissa, koska muinaisen kreikan opetus on uhattuna sekä Turun että Oulun yliopistoissa. Poliittisella tasolla Kreikan ulkoministeri Nikos Dendias sanoo, että hänen maansa tukee täysin Ruotsin ja Suomen suunnitelmia liittyä Natoon.

Kansainvälisen kreikan kielen päivän tavoitteena on edistää tietoisuutta kielen ennennäkemättömästä vaikutuksesta muihin kirjoitusjärjestelmiin ympäri maailmaa. Muinaisen kreikan kielen voima ja vaikutus jatkui kauan sen jälkeen, kun roomalaisethallitsivat Välimeren alueita täydellisesti, mikä sai filosofin ja poliitikon Marcus Tullius Ciceron lausumaan: ”Jos jumalat puhuvat, he varmasti käyttävät kreikkalaisten kieltä. ”Nykyään kreikan kieli toimii peruskielenä tieteessä, matematiikassa, logiikassa ja filosofiassa sekä teatterissa ja taiteissa. Kreikka on pohjimmiltaan vapauden ja demokratian alkuperäinen kieli, rohkea uusihallitusjärjestelmä, joka syntyi muinaisen Ateenan poliittisesta ja filosofisesta keskustelusta kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten.

Vielä kerran - Hyvää kansainvälistä kreikan kielen päivää!

Muut kieliversiot tekstinä:
PUHE KREIKAKSI