Siirry sisältöön

Kypros-visa

Kypros-visan on Tampereen Suomi-Kreikka yhdistykselle tehnyt Stephen Evans.
Linkki Kypros-visaan (suomi)
Linkki Kypros-visaan (kreikka) Κουιζ για την Κύπρο

Tämän tietokilpailun tarkoituksena on herättää kiinnostusta Κyprosta ja Kreikkaa kohtaan. Kypros on yksi suosituimmista kesälomakohteista sen kosmopoliittisen ja romanttisen ilmapiirin, keskiaikaisten linnojen ja rakennusten sekä rikkaan historiansa ansiosta. Kypros on ollut suomalaisturistien suosiossa 1960-luvulta lähtien, ja ennen koronapandemiaa maassa kävi 20 000–30 000 suomalaislomailijaa vuosittain.
Kyproksen kulttuuriperintöön kuuluu neoliittisia siirtokuntia, antiikin kreikkalaisia, hellenistisiä ja roomalaisia monumentteja, monia bysanttilaisia ja latinalaisia kirkkoja ja luostareita, frankkilaisia ja venetsialaisia linnoituksia ja linnoja 1100- ja 1500-luvuilta sekä monia moskeijoita. Myös Kyproksen talojen ja erilaisten kylien arkkitehtuuri on ainutlaatuista. Yleisesti ottaen Kyproksen kulttuurielämä on melko kehittynyttä, mihin kuuluvat kuvataide, kirjallisuus, musiikki, kansankulttuuri, runous, tanssi, konsertit, ooppera, maalaus ja veistokset.
Suomen ja Kyproksen suhteet ovat hyvät. YK:n ensimmäinen rauhansovittelija saarella oli Sakari Tuomioja vuonna 1964. Suomalaisia rauhanturvaajia on toiminut Kyproksen UNFICYP-rauhanturvaoperaatiossa n. 10 000 vuosina 1964–2004. Vuonna 2021 Kyproksen väliluku oli 573,566, joista 442,138 (77.1%) olivat kreikkalaisia, 104,320 (18.2%) turkkilaisia ja 27,108 (4.7%) muita.
Kypros on tunnettu jo antiikin ajoista lähtien kuparistaan, ja maan kreikkalaisesta nimestä juontuu myös suomenkielinen nimi kupari. Kyproksen jaettu pääkaupunki muistuttaa siitä, että saaren pohjoisosaa asuttavat turkkilaiset ja eteläosaa Kyproksen tasavallan kreikkalaiset. Kyproksen tasavallan puolella pääkaupunki tunnetaan Nikosiana, kun taas pohjoisosassa sen nimi on Lefkosa. Rooman valtakunnan aikana Pafos oli Kyproksen pääkaupunki, ja se on vielä nykyäänkin Kyproksen historiallisesti kiinnostavimpia nähtävyyksiä. Koko Pafoksen alue on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi. Kyproksen tasavallan viralliset kielet ovat kreikka ja turkki. Kansainvälisesti tunnustamattomassa osavaltiossa saaren pohjoisosassa turkista tuli ainoa virallinen kieli vuoden 1983 laittoman perustuslain nojalla. Väestön suurimman osan arkikieli on kreikan kielen kyproksen murre. Virallisiin tarkoituksiin käytetään kahta pääkieltä ja englantia.

Σκοπός αυτού του κουίζ είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον για τη Κύπρο και την Ελλάδα, να ανανεώσει τη μνήμη της τοπικής γνώσης και να μοιραστεί εμπειρίες από τουριστικά ταξίδια. Η Κύπρος έχει γίνει πολύ δημοφιλές ελληνικό θέρετρο και σήμερα υπάρχουν απευθείας πτήσεις και οργανωμένες εκδρομές από την Φινλανδία στη Κύπρο.Οι σχέσεις μεταξύ Φινλανδίας και Κύπρου είναι καλές. Η Κύπρος ήταν δημοφιλής στους Φινλανδούς τουρίστες από τη δεκαετία του 1960 και πριν από την πανδημία του κορονοϊού, 20.000–30.000 Φινλανδοί παραθεριστές επισκέπτονταν τη χώρα κάθε χρόνο. Η καθημερινή γλώσσα (η λαϊκή γλώσσα) της πλειοψηφίας του πληθυσμού είναι η κυπριακή διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας . Για επίσημους σκοπούς χρησιμοποιούνται οι δύο κύριες γλώσσες και τα Αγγλικά. Η Κύπρος είναι γνωστή για τον χαλκό της από την αρχαιότητα και η φινλανδική ονομασία Κύπρος προέρχεται από το ελληνικό όνομα της χώρας.